3 Yaş Okul İçin Çok Geç!

AÇEV’in “7 yaş çok geç sloganı artık 3 yaş çok geç olmalı”

Mutlu bir geleceğin mutlu bir çocukluk dönemiyle mümkün olacağını savunan Oyun Bahçesi Anaokulu, okula başlama yaşı konusunda ebeveynleri uyarıyor. Okul kurucusu ve 25 yıllık eğitimci Zergün Çağ bu konu hakkındaki görüşlerini bizimle paylaştı.

Bahçeşehir Çınar 10 Villa 02’de hizmet vermeye devam eden Oyun Bahçesi Anaokulu, çocuklarınızın mutlu olmasını sağlamak için her ayrıntıyı düşünüyor. Yemyeşil bahçesinde çocukları geleceğe hazırlayan okul, onların başarısında büyük rol oynuyor. Deneyimli eğitimci ve Okul Kurucusu Zergün Çağ, bu deneyimle seçilmiş uzman bir kadro ile görev yapmanın gururunu yaşıyor. Zergün Çağ, çocuğun okula başlama yaşından ebeveynlerle olan iletişimine kadar her şeyi Bahçeşehir Life okuyucularına özel olarak açıklıyor. 

Eğitim ve sosyalleşme en önemli ihtiyaç

Bundan 6-7 yıl önce bir çocuğun okulöncesi eğitim sürecine başlayabilmesi için 5-6 yaşında olması bekleniyordu. Eğer anne çalışıyorsa ve 3-4 yaşında çocuk anaokuluna başladıysa ailesi ve yakınları bu duruma çok üzülüyordu.Elbette bir bebek dünyaya geldikten sonra 0-12 ay arası annesine en çok ihtiyacı olduğu dönemdir.Ancak, çocukların ihtiyaçlarının yalnızca bakım odaklı değil, eğitim ve sosyalleşme olduğu unutulmamalıdır.

18 aylıkken eğlenirken öğrenmeye adım atmalı

18 ay uzmanlar ve akademisyenlerce okulöncesi sürece başlanması gereken yaş olarak kabul ediliyor. Bu süreç haftanın 3 günü olabilir, yani Pazartesi, Çarşamba, Cuma gibi… Yemek ve uyku programına henüz geçmeden yalnızca 2 saat kadar yaşıtları ile oynamalı, şarkılar öğrenmeli, arkadaşları ile beraber öğretmeninden öyküler dinlemeli, çomak ya da parmak kuklalar oynatmalı, hamur oynamalı. Hem yaşıtları ile verimli zaman geçirmeli hem de eğlenirken öğrenmeye adım atmalıdır. 

Arkadaşlarıyla birlikte sosyalleşmeli

Ben “bir insanın eğitim hayatında öğrendiklerinin %70’ni anaokulu öğretir.” cümlesine son derece inanmış ve benimsemiş bir eğitimciyim. 24 aylık bir çocuk, sabah okula gelip, uyku süresine kadar olan zamanını keyifle geçirebilir. Öğlen yemeğini de okulda yemelidir, böylelikle yemek seçmeden ve anneye yaptığı mızmızlıktan uzak beslenmeli ve arkadaşları ile beraber sofraya oturarak sosyalleşmelidir. Anne yemekten sonra uyku için evi tercih edebilir. 24 ay için yarım gün yeterli bir süredir. 

36 aylık çocuklar okula tam gün başlamalı

36 aylık bir çocuğun “anne ve babası okul süreci için hazırsa” çocuk hiç zorlanmadan okula başlar. İnsan beyninin en önemli gelişme sürecinin ve kişilik gelişiminin %80 gibi büyük bir kısmının 6 yaşına kadar tamamlandığını göz önüne alırsak, okula başlama yaşlarının uzmanlar tarafından doğru belirlendiğini görebiliriz. 6 yaşına kadar çocuğunuzu ne kadar çok yönlü eğitir, sosyalleşmesine yardımcı olursanız ileride kendine daha güvenli, pratik zekalı, zihinsel yeteneklerini daha iyi kullanan bir çocuk olmasını sağlamış olursunuz.


Bu sayfa 2920 kez görüntülenmiştir.