Çocuğunuzun Okula İsteyerek Gitmesi İçin Yapmanız Gerekenler


BahçeşehirLife Dergisi Aralık 2009


Yeni bir öğretim yılı başladı. Hem sizin hem de çocuklarınızın yaşamında yeni bir sayfa açılıyor.

Çocuklarınızı, okul öncesi bilgi ve becerilerini pekiştirmek için güvenli ellere teslim etmeye karar verdiniz, onları bu eğitim için hazır gördünüz. Peki, siz bu eğitimin sağlıklı yürümesi ve çocuğunuzun katılımının sorunsuz gerçekleşmesi için gerekli adımları atmaya hazır mısınız?

Bir sabah kalktığınızda çocuğunuzun “Karnım ağrıyor, midyem bulanıyor.”diye bilir.

Bunlar gerçek de olabilir ama çocuklarda sabahları bu şikâyetler genellikle okula gitmemek için öne sürülen gerekçeler de olabilir.

            Bu durumda çocuğun sıkıntılarına çok duyarlı yaklaşmak gerekir.  Bunlar eğer fiziksel rahatsızlıklar değilse ve çok sık tekrarlanıyorsa çocuğu üzen ve okula isteyerek gitmesini engelleyen bazı sıkıntıları olduğunu düşünmelisiniz.

            Bu şikâyetler çeşitli şekillerde ortaya çıkabilir. Çocuk ilk defa kendini güvende hissettiği kalesinden yeni bir ortama geçerken bazı uyum sorunları yaşaması olağan bir durumdur. Üstelik evinde ilginin odak noktasıyken sınıfta arkadaşlarından ayrıcalığı olmadığını fark edince ilk anda büyük bir hayal kırıklığına uğrayabilir. Çocuğun bunu kabullenmesi ve özümsemesi onun için sancılı bir süreç olabilir.

            Çocuk alıştığı günlük temposundan belli kurallara göre işleyen yeni bir ritme uyum sağlamakta zorlanabilir. Evde canının istediğini okuldaki gibi normlara bağlı kalmaksızın gerçekleştirebilen çocuk, şimdi belli kurallara göre hareket ederken kendini baskı altında hissedebilir.

            Anne-babalar sıkça dile getirilen şikâyetlerle karşılaştığında sorunu okul yöntemi ile çözmeyi denemeden eksik ve tutarsız kararlar almamalı ve peşin yargılara varmamalıdır.

            “Çocuk okula gitmeye hazır değil.”

“Zorlarsam eğitim hayatını tehlikeye atabilirim.”

“Çocuk bir şeyde zorlanırsa, ruhsal dengesizlikler ortaya çıkabilir.”

gibi çok kesin ve kulaktan dolma bilgilere hemen itibar edilmemesi gerekir.

            Bu endişelerin giderilmesi ancak okul ve ailenin devamlı iletişim halinde olması ve eğitmenlerin önerilerinin dikkate alınmasıyla mümkün olacaktır.

            Çocuk, belli bir sıkıntıyı birkaç kez dile getirdiğinde sorunun kökenine inmeden çocuğu okuldan almak çözüm olamaz. Bunun çocuğun kendinin kanıtlama ve isteklerini gerçekleştirme konusunda daha büyük sorunlara yol açacağını hesaba katmalısınız. Ayrıca çocuğunuz öne sürdüğü gerekçeyle istediğine ulaştığını fark ederse, bunu kendince uygun durumlarda kullanabilir.

            Sağlıklı eğitim ancak aile, okul ve çevrenin uyumlu iletişimiyle gerçekleşebilir. Bu üç saç ayağının biri eksilir veya aksarsa istemediğiniz sonuçlarla karşılaşabiliriz. Ulaşmak isteğimiz her şey için öz veriyle çalışmamız ve bu arada kararlı ve tutarlı davranmamız gerektiğini unutmayalım.

            Hepimiz için verimli ve keyifli bir yıl olması dileğiyle…



Bu sayfa 870 kez görüntülenmiştir.